Καλάθι αγορών

Δεν υπάρχουν προιόντα στο καλάθι σας.

Αντ/να €0,00

Σπήλαιο Μελιδονίου

Σπήλαιο Μελιδονίου

Kλικ στη φωτογραφία για περισσότερα

Το Μελιδόνι είναι χωριό της επαρχίας Μυλοποτάμου του Ρεθύμνου.

Παλιό χωριό που η ιστορία του φτάνει μέχρι τα Μινωϊκά χρόνια, ειναι γνωστό σήμερα απο το ομόνυμο σπήλαιο που βρίσκεται 1.8 χλμ εξω απ το Μελιδόνι.

Το Σπήλαιο Μελιδονίου ή Γεροντόσπηλιος υπήρξε ένα απο τα σπουδαιότερα λατρευτικά σπήλαια της Μινωικής εποχής όπου λατρεύονταν ο χάλκινος Κρητικός γίγαντας, ο Τάλως. Σύμφωνα με τη μυθολογία ο Τάλως είχε αναλάβει την ασφάλεια και προστασία όλοης της Κρήτης απο εξωτερικούς εχθρούς γι αυτό όλη μέρα έτρεχε απ τη μια άκρη του νησιού μέχρι την άλλη για να φυλάξει τα θαλασσινά σύνορα.

Απο παλιότερες ανασκαφές έχουν βρεθεί αρκετά αντικείμενα που μαρτυρούν τη λατρεία μέσα στο σπήλαιο.

Το γεγονός για το οποίο το σπήλαιο είναι σήμερα ευρύτερα γνωστό είναι η θυσία 400 ανθρώπων που κλείστηκαν τον Οκτώβριο του 1823 στο σπήλαιο – 370 ήταν γυναικόπαιδα – που μετά απο τρίμηνη πολιορκία απο Τουρκικό στρατό κάηκαν όταν οι πολιορκητές έριξαν εύλεκτα υγρά και τους έβαλαν φωτιά το Γενάρη του 1824.

Στη κεντρική αίθουσα του σπηλαίου υπάρχει σήμερα το οστεοφυλάκειο.

Το σπήλαιο είναι αρκετά ενδιαφέρον για τους σταλακτίτες και σταλαγμίτες του.

Το Μελιδόνι θα το βρείτε μόνο 10 χιλιόμετρα μακρυά απ το Μπαλί η το Πάνορμο του Ρεθύμνου και αξίζει μιά επίσκεψη και ένα προσκύνημα αλλά και η γνωριμία με τους φιλόξενους κατοίκους του.